Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek (SFTL) heeft in Groot-Bijgaarden een vrachtwagen voorgesteld die aangepast werd om mensen met uiteenlopende fysieke beperkingen op te leiden. Het STFL, dat het Fonds voor Bestaanszekerheid is van werkgevers en arbeiders uit de sector wegvervoer en logistiek, stelt de vrachtwagen, die de naam Truck 2.0 meekreeg, ter beschikking van opleidingspartners zoals VDAB, FOREM, LOGISCITY.BRUSSELS en het secundair en volwassenenonderwijs.

Met dit initiatief wil het SFTL kandidaat-vrachtwagenchauffeurs met een fysieke beperking de mogelijkheid bieden om een opleiding te volgen voor het behalen van het rijbewijs C(E) en in te stromen in het beroep. Tot hiertoe was het volgen van een dergelijke opleiding voor deze mensen vaak erg moeilijk omwille van de speciale aanpassingen die hiervoor in het voertuig vereist zijn.

"Truck 2.0 heeft bijvoorbeeld aan de linkerkant onderaan pedalen om gas te geven of te remmen voor wie fysieke problemen heeft aan de onderste rechterledematen. Voor wie geen onderste ledematen meer heeft, is een volledige bediening voorzien aan het stuur. Daarnaast zijn er veiligheidsgordels voorzien voor wie kampt met evenwichtsstoornissen. In de opleiding worden mensen met een auditieve beperking in gebarentaal geholpen", aldus Erwin Gysens, technisch consulent bij SFTL.

Werkgevers die een vrachtwagen laten aanpassen om bediening door een chauffeur met een fysieke beperking mogelijk te maken, worden voor de kosten financieel volledig gecompenseerd door de overheid. De overheid komt daarnaast ook tussen in de loonkost van een chauffeur met beperking. De premies en tussenkomsten zijn regio-afhankelijk. Het SFTL begeleidt geïnteresseerde werkgevers bij de aanvraag voor deze tussenkomsten.

Tijdens de persvoorstelling getuigde Stephan Vanhelmond, wiens arm 9 jaar geleden verlamd geraakt bij een motorongeval, dat hij met een aangepaste vrachtwagen al vijf jaar aan de slag is als chauffeur. "Mijn vroegere job in de bouw bleek fysiek te zwaar, maar als chauffeur kan ik perfect zelfstandig en veilig de baan op. Mijn leven is sterk veranderd sinds het ongeval, maar ik blijf positief en haal veel voldoening uit mijn werk als vrachtwagenchauffeur", aldus Vanhelmond.

Vragen?

erwin.gysens@sftl.be

0473/57.35.45