1. Sectorale NDI-code
Een inclusieve onderneming focust op de competenties en het potentieel dat werknemers en sollicitanten te bieden hebben. Ze waardeert en investeert in verschillen tussen werknemers omdat ze in diversiteit een sterkte en hefboom voor een betere werking ziet. Ze doet dit door het beste in mensen aan te spreken, door respect te tonen voor de eigenheid van elkeen en door mensen zich gewaardeerd te laten voelen ongeacht hun functie, rang of taak.
De sociale partners van de sector Transport & Logistiek zijn ervan overtuigd dat inzetten op inclusief ondernemen de belangen van de ondernemingen uit de sector ten goede komt. Daarom sloten zij een sectorale non-discriminatiecode af en roepen ze de ondernemingen uit de sector op deze toe te passen.
2. Video's
Inclusief ondernemen begint met inclusief rekruteren. Zet vooroordelen opzij en focus op competenties, want mensen kunnen verrassen!
Respect tonen voor de eigenheid van elkeen begint met mensen bij hun naam te noemen. De twee video’s zetten dat in de verf.
3. Intersectorale handleiding non-discriminatiecode
Op de werkvloer is er steeds meer diversiteit. Jonge en ervaren medewerkers, mannen, vrouwen, personen met een arbeidsbeperking, werknemers van vreemde origine, … . We komen dagelijks in aanraking met verschillende culturen en achtergronden. Toch steken vooroordelen en stereotypen nog al te vaak de kop op. Zowel op de werkvloer als daarbuiten.
De sector transport en logistiek onderschrijft het belang van non-discriminatie op de werkvloer. Het SFTL ontwikkelde daarom samen met andere sectororganisaties de 'intersectorale handleiding non-discriminatiecode'. Dit instrument helpt jouw bedrijf op weg en geeft richtlijnen bij de ontwikkeling van een bedrijfseigen non-discriminatiebeleid en het opstellen van een bijhorende gedragscode.
Om diversiteit te bevorderen zijn tal van acties mogelijk:
Deze acties bieden je de mogelijkheid om:
Wil je een (gratis) bedrijfsbezoek voor bijkomende toelichting?
Contacteer de SFTL-consulent van jouw regio.
4. Goed werk heeft geen kleur, maar mensen wel
Mensen met een migratieachtergrond zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op onze arbeidsmarkt. Dat maakt dat de capaciteiten van een grote groep mensen onderbenut blijven. Bedrijven die deze talenten wel aanboren, nemen een voorsprong op de rest. Het SFTL ontwikkelde samen met tal van andere sectoren een videoteaser en de fiche 'Goed werk heeft geen kleur, maar mensen wel'. In deze fiche komen de voordelen van het werken met een divers samengesteld personeelsbestand aan bod, en worden er tips met betrekking tot aanwerving, taalondersteuning en duurzame tewerkstelling gegeven. Bedrijven kunnen met hun vragen terecht bij het SFTL. Verschillende externe partners bieden bijkomende ondersteuning aan.
5. Goed werk heeft geen leeftijd, maar mensen wel
We moeten met z'n allen langer aan de slag, maar toch ervaren 50-plussers tal van drempels op de arbeidsmarkt. Nochtans, wie inzet op de sterktes van 50-plussers weet hen geëngageerd en gemotiveerd te houden en plukt daar vervolgens de vruchten van. Het SFTL ontwikkelde samen met tal van andere sectoren een videoteaser en de fiche 'Goed werk heeft geen leeftijd, maar mensen wel'. In deze fiche wordt de meerwaarde van 50-plussers voor jouw organisatie benadrukt en worden er tips met betrekking tot aanwerving een duurzame tewerkstelling gegeven. Bedrijven kunnen met hun vragen terecht bij het SFTL. Verschillende externe partners bieden bijkomende ondersteuning aan.
6. Goed werk heeft geen gender, maar mensen wel
Vlaanderen is internationaal een voorloper wanneer het aankomt op rechten voor LGBTI+ personen. Toch wordt er bij aanwerving en op het werk discriminatie ervaren. Dit zorgt er mee voor dat de seksuele en/of genderidentiteit verborgen wordt. Toch is het erg belangrijk dat LGBTI+ personen op hun werkplek open kunnen zijn over hun seksuele en/of genderidentiteit. Het zorgt er immers voor dat hun tevredenheid op het werk stijgt, dat ze beter presteren, een grotere betrokkenheid ervaren en hun welzijn verbetert. Het SFTL ontwikkelde samen met tal van andere sectoren de fiche 'Goed werk heeft geen gender, maar mensen wel'. In deze fiche wordt de meerwaarde van een inclusief genderbeleid door jouw organisatie benadrukt en worden er tips en snelle stappen meegegeven. Bedrijven kunnen met hun vragen terecht bij het SFTL. Externe partner KLIQ biedt bijkomende ondersteuning aan.
7. Ediv-tool
Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, ontwikkelde een gratis online-opleiding over de anti-discriminatiewetgeving. Aan de hand van concrete situaties kan je leren wat de regels rond non-discriminatie in de praktijk betekenen.
Je krijgt een antwoord op vragen zoals:
Jij en je personeelsverantwoordelijken, preventieadviseurs, vertrouwenspersonen en werknemersafgevaardigden kunnen deze opleiding gratis volgen en raadplegen. De onderwerpen rekrutering, selectie, team-management, vorming, promotie en ontslag worden uitgediept. Je krijgt nuttige tips waarmee je in de praktijk aan de slag kan gaan. De online-tool kan hier geraadpleegd worden.